Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy

Babka z serduszkiem

długo (powyżej 60 minut)
nieskomplikowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
  • 692/​2911
    kcal / kJ
  • 88 g
    węglo- wodanów
  • 11 g
    białka
  • 33 g
    tłuszczu

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
    692/2911 kcal/kJ, 88 g węglo- wodanów, 11 g białka, 33 g tłuszczu

Składniki (12 porcji)

340 g cukru
sól
400 g masła
7 g czerwonego barwnika spożywczego w żelu
8 jaj, rozmiar M
4 łyżeczki proszku do pieczenia K-Classic
300 ml lodów waniliowych K-Classic
600 g mąki pszennej typ 450 K-Classic
250 g cukru pudru
1 laska wanilii
2 łyżeczki masła do wysmarowania formy
2 łyżeczki srebrnych perełek cukrowych

Przygotowanie:

    1

170 g cukru, sól, 200 g masła i 6 g czerwonego barwnika ubić mikserem na puszystą masę. Następnie, cały czas ubijając, wbić kolejno 4 jaja. Dodać 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 300 g mąki i 150 ml mleka, energicznie wymieszać.

    2

Prostokątną formę do pieczenia o długości 26-28 cm wysmarować masłem, wlać powstałe ciasto. Piec w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 160ºC przez 55-60 minut. Odstawić do ostygnięcia. Następnie pokroić na kawałki, z każdego z nich wykroić serce o wielkości 4,5 cm.

    3

Laskę wanilii rozkroić i wyjąć miąższ. Z pozostałych składników: cukru, soli, masła, jaj, proszku do pieczenia, mąki, mleka wyrobić, podobnie jak wcześniej, ciasto. Dodać miąższ wanilii. Prostokątną formę do pieczenia o długości 26-28 cm wysmarować masłem. Na dno wylać ¼ ciasta. Na wierzchu, jak najciaśniej, umieścić wykrojone serca. Całość zalać pozostałym ciastem. Piec w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 160ºC przez 45-50 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.

    4

Cukier puder wymieszać z resztą barwnika i 7 łyżkami wody na gładką masę. Powstałym lukrem polać ciasto i obsypać srebrnymi perełkami. Odstawić na 30 minut, aż lukier stwardnieje. Babkę pokroić na kawałki i podawać.


Wideoprzepis