Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Zdjęcie przepisu Placuszki z jabłkami

Placuszki z jabłkami

zajmuje trochę czasu (do 60 minut)
wyrafinowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
  • 362/​1516
    kcal / kJ
  • 45 g
    węglo- wodanów
  • 6 g
    białka
  • 17 g
    tłuszczu

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
    362/1516 kcal/kJ, 45 g węglo- wodanów, 6 g białka, 17 g tłuszczu

Składniki (15 kawałków)

Zaczyn

100 g mąki pszennej typ 405 K-Classic
1 opakowanie suszonych drożdży
40 g cukru
100 ml mleka UHT K-Bio (3,8% tłuszczu)

Ciasto główne

500 g mąki pszennej (typ 405) + trochę do oprószenia stolnicy
szczypta soli
40 g cukru
100 g masła śmietankowego
150 ml mleka UHT K-Bio (3,8% tłuszczu)
2 jajka (rozmiar M)

Nadzienie

4 jabłka średniej wielkości, ok. 750 g (np. gatunek elstar)
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu

Dodatkowo

750 ml oleju słonecznikowego do smażenia na głębokim tłuszczu
4 łyżki cukru
1 łyżka cynamonu

Cenna rada

  • Pokrojone plastry ciasta, które nie zostały upieczone, doskonale nadają się do zamrożenia.


Przygotowanie:

    1

Przygotować zaczyn. Wymieszać w misce mąkę, suszone drożdże oraz cukier. Mleko lekko podgrzać w rondelku, dodać do mąki i drożdży, wymieszać. Całość odstawić na około 10 minut.

    2

Przygotować ciasto główne. Wymieszać w misce suche składniki: mąkę, sól oraz cukier. W rondelku delikatnie podgrzewać masło z mlekiem – do momentu, aż masło się rozpuści. Do miski z suchymi składnikami dodać masło z mlekiem, jajko oraz zaczyn. Zagniatać przez około 10 minut mikserem ręcznym lub robotem kuchennym przy użyciu haka do wyrabiania ciasta. Na lekko oprószonej mąką stolnicy uformować z ciasta kulę, po czym przełożyć je do wysmarowanej olejem miski. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na około 1,5 godziny do wyrośnięcia.

    3

Przygotować nadzienie. Jabłka umyć, osuszyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę o bokach ok. 1 x 1 cm. Pokrojone w kostkę jabłka wymieszać w misce z cukrem i cynamonem.

    4

Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkować je na prostokąt o wymiarach ok. 45 x 35 cm. Na wierzchu ciasta rozłożyć pokrojone w kostkę jabłka, a następnie – zaczynając od strony dłuższego boku – ciasno zwinąć ciasto. Zwinięte ciasto pokroić w plastry o grubości ok. 2,5 cm. Blachę oprószyć odrobiną mąki, ułożyć na niej pokrojone w plastry ciasto, zachowując odstępy ok. 3 cm. Pozostawić pod przykryciem na 10 minut.